Head Coach la CBC Fitness Corner

Head Coach la CBC Fitness Corner

Simțim nevoia să împărtășim cu voi o parte din trăirile noastre, motiv pentru care ne-am gândit să începem o nouă secțiune pe site-ul nostru. Cum ne-a venit această idee? Dorim să ne apropiem de voi, cititorii și clienții noștri, nu doar la antrenamente, ci și în afara lor. Cum la sală atenția este canalizată asupra programului de exerciții, timpul alocat comunicării este destul de redus. Aici vor compensa articolele de pe Blog. Veți afla mai multe informații despre antrenori, despre ceea ce presupune CBC Fitness Corner, atmosfera din sală și despre voi, clienții fideli care ne trec pragul.

Inaugurăm Blog-ul cu un articol despre Raul Florin Felecan, Head Coach-ul CBC Fitness Corner, pe care, probabil, mulți dintre voi îl știți deja, iar dacă nu, acum este ocazia ideală. Este antrenor de mai bine de patru ani, iar calitatea și profesionalismul antrenamentelor sale sunt strâns legate de istoricul sportiv pe care îl are. De asemenea, când nu este în sala de la CBC, Felecan fie se ocupă cu antrenamentul echipei de handbal feminin Universitatea, fie este acasă, cu familia.

„Eram un copil destul de energic”

Raul a început de la o vârstă fragedă să fie atras de sport. Karate-ul i s-a părut cel mai fascinant dintre toate, mai ales pentru că surprindea în filme scene cu actori care-l practicau: „Pe vremea aceea, taică-miu pleca destul de des în Germania și îmi aducea casete video cu tot felul de actori care practicau karate. Mai repetam și eu în casă ceea ce făceau ei. La 5-6 ani, ce să faci? Cum părinții au văzut că îmi plac atât de mult, au găsit un club sportiv unde să mă antrenez. Am început pe la 7-8 ani. Țin minte că eram în clasa I. Primii ani au fost mai mult pentru a nu sta în casă ori în fața blocului.”

Importanța și oportunitățile sportului au fost conștientizate după câțiva ani de karate. La vârsta de 14  ani, a început să privească diferit situația și tot atunci a făcut și primii pași spre o carieră sportivă: „Am început să văd ce înseamnă performanța sportivă, am început să fac deplasări cu echipa, să prind lotul național. Până pe la 25 de ani am luat numeroase locuri I, II, III la diferite campionate. În 2010, la 20 ani, am ieșit campion mondial în Brazilia. Am ocupat locul II la Campionatul European și locul III la Campionatul Mondial de seniori, în următorii ani. Apoi am început să mă sting.”

Cum a ajuns Felecan să fie antrenor?

A terminat Facultatea de Educație Fizică și Sport, în cadrul Universității Babeș-Bolyai. S-a înscris și la master, însă nu l-a terminat: „Din nevoia de bani a trebuit să încep să lucrez.” A debutat ca profesor de sport la o grădiniță particulară în Cluj, timp în care era și sportiv de performanță.

Declinul a apărut odată cu preocuparea sa pentru o carieră ca antrenor: „Am avut o perioadă când nu știam ce vreau, apoi am început să fiu preocupat de partea asta de fitness. Eu știam că nu voi avea satisfacții financiare prea mari din karate, astfel încât să mă pot întreține îndeajuns. Așa că m-am reorientat din karate spre fitness. Și facultatea am terminat-o în direcția aceasta, de fitness și culturism. De când am renunțat de sportul de performanță, am mers la tot felul de cursuri de pregătire pentru antrenori.”

Felecan la CBC Fitness Corner

Raul antrenează doar la CBC, iar prin prisma job-ului anterior a reușit să fie antrenor aici. A ajuns la Fitness Corner într-o conjunctură, după cum spune chiar el, „destul de interesantă”: „cât timp am fost și profesor de sport la grădinița particulară, unde ziceam că am început să lucrez, fostul manager de pe vremea aceea de la CBC, Andrei Tăuțan, își avea fiica la grădinița de acolo. Noi ne știam, întrucât și el practicase karate. El mi-a spus că are nevoie de un antrenor la echipa de la CBC, iar cum eu eram în căutarea unui job de acest tip, imediat s-au legat lucrurileÎntre timp, el a plecat de la CBC,așa că am preluat eu partea de management acolo, dar nu m-a atras. Am văzut-o, inițial, ca pe o provocare, eram curios ce e, cum e, ce presupune, dar când era vorba de organizat evenimente, acestea nu îmi stârneau interesul. Din acest motiv sunt doar Head Coach acolo. Fac partea de management sportiv, coordonez strict ceea ce înseamnă sport în CBC. De restul lucrurilor administrative, financiare se vor ocupa băieții de la The Box, începând cu anul acesta. Trebuie să admit că le sunt recunoscător atât lui Andrei Tăuțan, cât și lui Vlad Buzoianu, care e CEO-ul Campusului. Le sunt recunoscător pentru ce au făcut sau încă fac pentru mine.”

Raul se axează pe antrenamentele de forță, de strenght training, dar pe care le diversifică, în funcție de client. Face uz de accesori precum TRX, inele sau elastice mai ușoare. „Depinde și de nivelului clientului, de forma lui fizică, de potențial și, bineînțeles, de obiectivele lui. Dacă avem un client cu probleme posturale, niciodată nu îi voi da să lucreze cu greutăți. Mai întâi trebuie corectate deficiențele și abia după ne orientăm spre un alt obiectiv: să slăbim, să ne tonifiem, să ridicăm mai mult la genuflexiuni/piept, ș.a. Fiecare se ocupă cu provocări diferite și cu obiective diferite.”

Cum vede Raul CBC-ul?

Clienții care vin cu regularitate la sală conturează atmosfera și trăsăturile CBC-ului. Lucrând cu ei zi de zi, Raul a putut constata că: „CBC-ul e o sală aparte. E o comunitate civilizată și educată. Fiecare vine și își face treaba. Toată lumea e decentă și cu bun-simț. La noi chiar nu sunt oameni „de catalog”, comparând cu alte săli. Gândește-te că au fost cazuri în care și-au uitat oamenii telefoanele cu orele în vestiar și nimeni nu s-a atins de ele. Și le-au recuperat când s-au întors. O bancnotă de 1 leu a stat două luni pe un pervaz. Nu s-a atins nimeni de ea.”

Calitățile sălii sunt conturate, atât de atitudinile și comportamentul clienților, cât și de cele ale personalului. Astfel, Raul crede ca unicitatea CBC se datorează următoarelor aspecte: „Suntem o sală cochetă, foarte curată și cu asta încercăm să ne diferențiem. Cu profesionalismul, flexibilitatea personalului și curățenia încercăm să ieșim în evidență față de restul sălilor.”

Competiția din comunicate și comunitatea din competiție

„Comunitatea la nivel de CBC e în dezvoltare”. În prezent, numărul activ de clienți, respectiv care vin în mod constant, se ridică la 200, „dar este clar că e loc de mai multă lume.” S-a creat o comunitate datorită faptului că mukți dintre ei lucrează în aceeași clădire. „Se cunosc între ei. Vin împreună. Se antrenează împreună.”

Pe lângă aceștia, există și oameni dinafara Campusului care vin să se antreneze. Este cazul doamnei Irina, o clientă de 82 de ani: „E a șaptea lună consecutivă când vine și își prelungește abonamentul. Poți să îți reglezi ceasul după ea, că la 8:00 intră în sală. De fapt, nici nu trebuie să te uiți la ceas, că știi cât e atunci când doamna Irina intră în sală. La început stătea câte 40-50 de minute, iar într-o zi i-am zis „Doamna Irina, sunteți de o oră și jumătate în sală.” S-a speriat. A crezut că are un timp limită. M-o întrebat câteva zile mai târziu: „Domnul Raul, e vreo problemă dacă stau mai mult în sală?”. I-am zis că poate sta și toată ziua în sală, că noi ne bucurăm că își petrece din ce în ce mai mult timp aici. E o femeie extraordinară. Pleacă prin țară în excursii cu asociații de vârstnici și ne aduce tot felul de suveniruri. Mi-a adus și ceapă și vederi. Ea a făcut vreo 30 de ani de aerobic în vremea comunistă. Are un istoric sportiv. E un tipar mai special.”

CBC a organizat competiții interne, tocmai pentru a stimula spiritul competitiv din cadrul comunității. De sigur, a fost și un mijloc de recreere pentru cei care sunt prinși zilnic în probleme job-ului. Unii dintre clienți au fost receptivi la propuneri, în vreme ce alții mai sceptici: „Depinde de la persoană la persoană. Unii dintre ei sunt speriați când aud de competiție, pe când alții sunt dornici să se întreacă cu ceilalți. Când vine vorba de persoane introvertite, e dificil să le scoți din bula lor de confort. Noi am avut anul trecut un eveniment de tip competiție la CBC și am văzut cât de greu mi-a fost să îmi fac o echipă cu care să particip. Mă refer aici doar la clienții cu antrenamentele personale. Am avut o echipă formată din trei fete. Ideea e și că 80% din clienții mei sunt de sex feminin. Ne-am clasat pe locul V din VI, dar trebuie să menționez aici că echipa mea a concurat cu unele echipe formate numai din băieți. Nu era un raport de forțe egal.”

Anul acesta vor mai fi organizate și alte competiții interne. Raul intenționează să își înscrie clienții la diverse concursuri și dinafara CBC: „Pentru 2020 aș vrea să particip atât eu, cât și cu clienții la competiții locale. Vom mai organiza fitcamp-uri. Ne-am mai propus ca anul acesta să învățăm și elemente noi. Am început deja să aprofundez puțin partea de weightlifting cu câțiva dintre ei”.

În încheiere, Raul vă transmite…

„Le transmit cititorilor să facă mișcare. Mișcarea e sănătate, sub orice formă o faceți, doar să o practicați. Fie că o faceți într-o sală de sport, în parc sau într-un mediu organizat, cert este că trebuie să vă mișcați. Dacă sunteți la început, ar trebui să fiți ghidați corect în antrenamente, mai ales cele care implică greutăți. Există riscuri de accidentare, motiv pentru care ar fi bine să cereți sfaturi unui antrenor calificat. Contează să vă găsiți un echilibru în activități. Motivați deveniți după ce apar rezultatele, iar acestea vin odată cu un stil de viață echilibrat. E o simetrie la mijloc.”

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *