Primul instructor de Kettlebell certificat StrongFirst din România

Primul instructor de Kettlebell certificat StrongFirst din România

Emanuel Stanciu este unul dintre membrii echipei CBC Fitness Corner, din care face parte de cinci ani, încă de la deschidere. Profesionalismul și devotamentul sunt două trăsături incontestabile ale sale, întrucât a reușit să ajute numeroși clienți prin antrenamentele cu greutăți. Pe lângă acestea, Emanuel se autodescrie ca fiind o persoană hotărâtă, serioasă și promptă.

Fitness și recuperare

Pentru Emanuel, sportul reprezintă un stil de viață, un hobby și o pasiune. A încercat numeroase sporturi, încă din copilărie, iar la vârsta de 13 ani a realizat că are o afinitate pentru fitness. Această pasiune nu a fost dezvoltată doar în timpul liber. Emanuel și-a dedicat studiile în acest domeniu, urmând cursurile Facultății de Educație Fizică și Sport din Cluj-Napoca, în cadrul specializării „Sport și Performanță Motrică”. După absolvirea licenței, a urmat un program de masterat în aceeași direcție – „Management Sportiv”.

Nu s-a oprit la fitness, ci s-a axat și pe nevoile clienților. A participat la workshop-uri, unde s-a documentat despre modalități prin care poate să ajute oamenii cu probleme posturale. De altfel, țelul său este acela de a înlătura durerile fizice ale clienților, prin intermediul sportului. Totodată, Emanuel a urmat și cursurile Școlii de Fitness Scandinavia: „Ca să pot profesa ca instructor certificat, a trebuit să obțin acreditarea instituției.”

Tot legat de recuperare, Emanuel a urmat și un curs online pentru restricția fluxului sangvin – Blood Flow Restriction, la care se adaugă două cursuri pentru respirație – Oxygen Advantage și Second Wind. De asemenea, el a susținut un examen de atestare, prin care a reușit să obțină SFG I Kettlebell Certification, devenind primul și singurul instructor de Kettlebell certificat StrongFirst din România.

Ce sunt antrenamentele Kettlebell?

Kettlebell este un tip de antrenament care se execută cu un echipament special – este vorba despre o ganteră cu toartă, cunoscută și ca o „bilă de tun”, datorită formei sale. Dificultatea antrenamentelor poate varia de la un nivel ușor până la unul ridicat: „Cu toate că antrenamentele de Kettlebell pot fi solicitante, trebuie să admit că sunt mult mai sigure comparativ cu alte sporturi. Riscul de accidentare este unul scăzut, în special datorită faptului că nu sunt suprasolicitate articulațiile.”

Cunoștințele pe care le-a dobândit în domeniu l-au ajutat pe Emanuel să își creeze un prototip de antrenament: „L-am aplicat și clienților din sală. Am întâlnit persoane care îmi spuneau că trebuie să facă sport de nevoie, nu de plăcere. Însă după ce au început antrenamentele, și-au schimbat opinia: acum vin să se antreneze în mod frecvent nu doar de nevoie, ci și de plăcere.”

Kettlebell nu este ușor de practicat și necesită timp pentru înțelegerea modului de lucru. Antrenamentele pot fi adaptate în funcție de condiția și nevoile celui care le face. Secretul executării corecte este strâns legat și de perseverență: „În momentul în care încetezi să mai practici, uiți. Nu este ca mersul pe bicicletă. Din acest motiv, trebuie să te antrenezi în mod constant.”

Emanuel – parte din CBC Fitness Corner

Înainte să se deschidă sala, managerul din acea perioadă era în căutare de antrenori. Dorea să angajeze persoane tinere, ce aveau cunoștințele necesare, dar care să fie deschise și spre lucruri noi. Au fost selectați pentru interviu câțiva studenți de la Facultatea de Educație Fizică și Sport: „Am fost voluntar într-o lucrare științică, iar după încheierea proiectului, profesorul coordonator m-a recomandat angajatorului. În scrisoarea de recomandare, țin minte că garanta pentru faptul că eu sunt persoana pe care CBC Fitness Corner o caută. Evenimentele de care povestesc au avut loc cu patru luni înainte să se deschidă sala. În momentul în care a venit tirul cu greutăți la CBC, eu am fost printre persoanele care au participat la descărcarea și amplasarea lor în sală. Cu alte cuvinte, am fost aici de la bun început.”

Emanuel antrenează persoane care lucrează la birou. Obiectivul lor este acela de a remedia problemele fizice cauzate de statul pe scaun. Ca orice persoană devotată, Emanuel are așteptări din partea clienților săi: „Mă aștept ca oamenii din sală să țină cont de sfaturile mele. În acest caz, rezultate nu vor întârzia să apară. Dacă nu vor lua în calcul îndrumările mele, nu vor ajunge unde și-au propus. Eu sunt aici pentru a le arăta o cale pe care trebuie să pășească, dar nu pot merge eu pe ea.”

Planuri de viitor

Anul acesta, Emanuel va participa la un workshop-ul „Strong Endurance”, susținut de Organizația StrongFirst, ce va avea loc în luna septembrie. De asemenea, și-a mai propus să devină instructor StrongFirst de Kettlebel, nivelul II: „Mă voi antrena din greu pentru a-mi atinge obiectivul stabilit.”

În ceea ce privește CBC, și-ar dori să țină cel puțin un workshop de Kettlebell, prin care să le demonstreze participanților cât de atractive și benefice sunt aceste tipuri de antrenamente: „Sper și ca lucrurile să-și recapete normalitatea, astfel încât sala să fie din nou plină la antrenamente, fără să existe vreun pericol.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *