Pasiunea pentru sport împărtășită de Ionuț Rada la CBC

Pasiunea pentru sport împărtășită de Ionuț Rada la CBC

După o carieră de treizeci de ani în lumea fotbalului, Ionuț Rada și-a propus să transmită mai departe pasiunea pe care o are, respectiv sportul, motivându-i pe cei din jur cu experiențele sale. Prin urmare, a devenit antrenor. În prezent, Ionuț face parte din echipa CBC Fitness Corner.

„Ce ar fi fost dacă mă opream la 16 ani?”

Ionuț Rada a început să joace fotbal încă de la vârsta de 8 ani. După numeroase antrenamente, s-a gândit că și-ar putea transforma pasiunea într-o profesie. Acel moment a fost definitoriu pentru viața sa. A început să gândească diferit, să se pregătească diferit. Toate provocările pe care Ionuț le-a întâlnit au fost văzute ca modalități prin care putea evolua, chiar dacă, în primă instanță, lucrurile erau privite diferit: „La 16 ani am avut o selecție la Echipa Națională de Juniori. Nu voi uita niciodată acel cantonament. Din 30 de copii, 21 mergeau într-o deplasare în Franța. Am trecut de selecție. Am rămas în primii 21. Apoi, a venit o dispoziție de la Federația Română, în care se anunța că nu mai sunt fonduri pentru 21 de jucători, ci doar pentru 18. Ghicește cine nu a mai mers în deplasare! Am fost printre cei trei jucători care au rămas acasă. Dezamăgirea a fost atât de mare atunci, la 16 ani, încât m-am gândit să renunț la fotbal. Însă nu am făcut-o. Am continuat să merg la antrenamente și am așteptat alte ocazii prin care să mă afirm. La 20 de ani eram căpitanul Echipei Naționale de Tineret. Ce ar fi fost dacă mă opream la 16 ani? Multe uși ni se închid. Însă, de cele mai multe ori, totul ține de puterea noastră de a le deschide singuri.”

Primul său debut ca jucător profesionist a fost la 18 ani, la Craiova, în Liga I. A urmat un transfer la Rapid, în București, iar apoi debutul la Echipa Națională, unde era antrenor Anghel Iordănescu, cel care a format generația de aur: „Am continuat cu primul meu meci în Cupele Europene, la Rapid. După care, am fost transferat la Steaua. Visul meu era să joc în Champions League. Trebuie să recunosc faptul că transferul a fost dificil. Suporterii erau furioși. Mi-au vopsit mașina. Însă, doar prin acel transfer, în anul respectiv, puteam juca în Champions League. Apoi, am făcut pasul la CFR Cluj, unde am câștigat primul titlu de campion și am marcat două goluri în grupele UEFA. Dacă mi-ar fi zis cineva la 16 ani că la 28 voi da un gol în Champions League, nu aș fi crezut. E o nebunie să crezi. Însă m-am gândit că trebuie să ajung unde îmi doresc.”

După o carieră presărată cu numeroase evenimente esențiale, Ionuț mărturisește că este fericit pentru rezultatele obținute. Le este recunoscător persoanelor care au crezut în el: „Sunt mândru de toate aceste performanțe, pentru că am trecut prin vremuri bune și mai puțin bune. Iar cel mai important este că am putut să gestionez momentele dificile, de cele mai multe ori sub îndrumările și susținerea celor apropiați.”

Ionuț Rada – antrenor la CBC

În vremea când juca în Italia, Ionuț a început să se gândească la ce va urma după încheierea primei etape a vieții sale de jucător profesionist. Și, din pasiunea pentru sport, și-a dorit să ajute oamenii, prin dezvoltarea unei mentalități deschise pentru mișcare. Ușor, ușor a început să se documenteze despre ceea ce presupune să fii antrenor: „În continuare fac cursuri, din dorința de a aduna cât mai multe informații, pe care le-aș putea transmite mai departe altor persoane care au nevoie de ele.”

Când s-a întors în România, a căutat locul potrivit pentru a pune în aplicare obiectivele sale: „Cei de la CBC m-au primit cu brațele deschise și le mulțumesc pentru acest lucru. Practic, a fost primul meu job pe care l-am avut după cariera în fotbalul profesionist. Datorită acelor oameni zâmbitori și prietenoși, am simțit că fac parte din echipă de ani buni. Am creat o comunitate, iar totul a venit natural.”

Antrenamentele lui Ionuț se bazează, în special, pe exerciții de motricitate, coordonare și rezistență. Ele se axează pe lucratul cu greutatea corpului, folosindu-se alternativ de accesorii ca TRX, benzi elastice, scăriță, ș.a. Pe lângă acest aspect, Ionuț își mai propune să arate persoanelor care vin la antrenamente importanța sportului și a perseverenței practicării acestuia: „Mă aștept de la clienți să aibă răbdare pentru a ajunge la obiectivul propus. Mereu încep cu acest discurs: «obiectivul tău este, spre exemplu, să slăbești; obiectivul meu este să te fac pe tine să înțelegi importanța sportului». Mușchii au nevoie de timp pentru a învăța anumite tipuri de exerciții. Plus că, dacă faci sport, corpul reacționează mult mai bine în situațiile în care sănătatea îți este încercată. Dacă ești slab, nu înseamnă că ești sănătos. Asocierea este greșită. Tu știi cum arăți în exterior, nu și în interior. Nu poți garanta că, dacă ești slab, fluxul sangvin este în parametri normali, spre exemplu.”

Ionuț este de părere că sportul nu este nici ușor și nici greu. Însă oricum ar fi, trebuie luat în serios. În acest caz, educația joacă un rol major: „Chiar și în școli li se transmite copiilor că ora de sport nu este la fel de importantă ca ora de matematică. Ei bine, ca să faci performanță la matematică, trebuie să îți antrenezi creierul, pe care îl hrănești cu oxigen. Și cum faci să îl alimentezi? Asta trebuie să știe părinții și profesorii. Dacă ai lipsit la ora de sport este la fel de grav ca lipsitul de la ora de matematică.”

Educație și sport

Dorința lui Ionuț de a convinge cât mai multe persoane să facă sport este transpusă, atât la CBC, cât și prin proiectele sale personale. The Rada Way este unul dintre ele și întruchipează întocmai obiectivul stabilit: „Prin acest proiect, pe care l-am început de trei ani, îmi doresc să fiu mai aproape de noua generație și să-i ofer sfaturi, bazându-mă pe experiențele din cariera, viața mea. The Rada Way înseamnă educație prin sport. Iar menirea pe care o am este să conving cât mai multe persoane să facă sport.”

Concomitent, Ionuț aplică același obiectiv la CBC alături de întreaga echipă: „Prin CBC ne propunem un lucru comun: să convingem cât mai mulți oameni să facă sport și să aibă încredere în noi. Sportul ar trebui să fie prezent în fiecare zi din viața noastră. În momentul în care ajungi să îți reproșezi că nu ai făcut o oră de sport, înseamnă că ești pe calea cea bună.”

„Pentru cititori îmi doresc”…

„Îmi doresc să aveți încredere în voi, în primul rând. Îmi doresc să aveți puterea de a depăși momentele grele. Sunt situații când nu vedem lumina de la capătul tunelului, însă trebuie să fim încrezători și să ne gândim că, după fiecare furtună, va apărea Soarele. Și, nu în ultimul rând, îmi doresc să fiți activi din toate punctele de vedere.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *